četvrtak, 8. rujna 2011.

Primeri/baze za sjenila, maskare i puder - recenzija

Za većinu profesionalnih vizažista nanošenje primera je prvi i neizostavni korak u nanošenju make upa. Iako ih profesionalni make up artisti koriste već desetljećima, make up podloge, baze ili primeri su relativno nov proizvod na kozmetičkom tržištu - tek od 1995. godine.

Osnovne funkcije make up baza (make up podloga, primera) su:
  • "pripremiti" kožu za nanošenje šminke
  • izravnati sitne borice
  • ispuniti pore
  • ujednačiti ten i teksturu kože
  • zagladiti kožu i stvoriti besprijekornu podlogu za make up
  • produžiti postojanost make upa
Većina primera je bezbojna, u tekućoj formi i bazirana na silikonima i njihovim derivatima (cyclomethicone i dimethicone). Zahvaljujući ovim sastojcima koji djeluju kao emolijenti i vezivne tvari, primeri upijaju višak ulja, što eliminira suvišan sjaj kod mješovite i masne kože. Suhoj koži pomažu zadržati vlažnost i time je održavaju glatkom i hidratiziranom dulje vrijeme. Primeri stvaraju barijeru između kože i pudera: koža ne upija make up direktno pa je potrebno manje pudera i korektora da bi se postigao ujednačen i prirodan izgled lica.  Na tržištu se nalaze i primeri koji ublažavaju crvenilo kože lica, primeri sa SPF faktorom, pa čak i tonirani primeri.

Primer nije neophodan ukoliko imate normalnu kožu lica i ujednačen ten, u tom slučaju koristite ga samo u situacijama kada vam je potrebna iznimna postojanost.

Za one s masnom i mješovitom kožom kvalitetan primer uvelike će produžiti postojanost make upa, upiti suvišni sjaj i smanjiti potrebu za neprestanim popravljanjem šminke. 

Budući da određeni broj sastojaka u make up proizvodima može isušiti kožu lica i uzrokovati perutanje, osobama sa suhom i osjetljivom kožom primer će između ostalog pomoći pri hidratiziranju kože tijekom dana.

Nanosimo ga

Nakon hidratantne kreme koja se predhodno dobro upila čistim prstima ili spužvicom nanesite količinu veličine graška prvenstveno na T-zonu, obraze i bradu, te razmažite prema vanjskom rubu lica.

Pričekajte par minuta da se upije pa nanesite puder.

Uz make up podlogu za lice (face primer), postoje; baza za sjenilo (eyeshadow primer) i baza za ruž (lip primer). Pomoću baze za sjenilo lakše ćete kreirati višebojni look na kapcima koji se neće razmrljati nakon nekoliko sati, niti će se sjenilo nakupiti u pregibu kapka. Posebno je korisna ako koristite mineralna sjenila, sjenila s glitterom ili pigmente: osim što će rubovi i linije biti jasno definirani, kvalitetna baza će istaknuti i pojačati intenzitet boje sjenila.

Namjena baze za ruž (lip primer) je da hidratizira usne i omogući dodatnu postojanost ruža, no sličan efekt ćete postići koristeći obični balzam za usne u kombinaciji s postojanim (long-lasting) ružem ili sjajilom.
(tekst preuzet sa stranice neseser.hr)

U moru primera koji su dostupni na našem "tržištu":Manhattan Make Up Base,Shiseido Smoothing Veil,Estee Lauder Face Primer Plus Smoothing Matte Base,Artdeco Make Up Base,Lancome La Base Pro Perfecting Make Up Primer,Pupa Professionals Smoothing Foundation Primer,Guerlain Meteorites Perles Light-Diffusing Perfecting Prime,Kanebo Sensai Smoothing Water Make-Up Base, Make Up Factory Make Up Base, Dior Skinflash Primer i još mnogi drugi.. 

Zašto je tržište pod navodnim znacima. Zato što bi svi ti proizvodi trebali biti dostupni kod nas, no nažalost nisu. Sjećam se kad sam krenula u potragu za Estee Lauderovom bazom jer sam pročitala recenzije samo hvale vrijedne i dođem ja tako u parfumeriju, jednu pa drugu pa treću i prodavačice me čudno gledaju.. Nudeći mi često puder Estee Lauder -_-  

Na kraju sam završila sa ovih par primera koji su mi preokrenuli život što se tiče šminkanja. Naime prije par mjeseci sam izišla van s prijateljicama.. I žene kao žene s mini torbicama da bi mogle bezbrižno plesati najčešće nose make up za popraviti šminku, mobitel, ključeve i eventuano fotoaparat ako stane :) I tako mi babe u wc-u i sad moja prijateljica vadi van šminku: maskara, olovka, puder u kamenu, ruž, rumenilo.. Ja ju gledam, nakon par minuta pogled upućuje meni i pita me: "A ti nećeš popraviti šminku?". Pogledam u ogledalu - sve na svojem mjestu i odgovaram joj: "Ne, zar misliš da bih trebala?"  

I to je upravo to, drage moje. Ja nisam tip osobe koja će vani popravljati šminku, usred razgovora sa nekim slatkim dečkom ili markantnim muškarcem da mi glavom prolazi pitanje kakva mi je šminka. 

Ne. Jednom kada se našminkam, šminka je jednaka u 22 h kad krećem i u 7 h ujutro kada se vraćam kući, više nema onoga - zašto me je baš morala slikati na kraju izlaska, zašto je stavila slike na facebook, i zašto me je tagala xD 

Moja šminka je kao Taft - uvijek postojana xD 

Dakle ovo su moji primeri:
 

Krenut ćemo od Too Faced Shadow Insurance. Dvojila sam se između nje i Urban Decey baze za oći. Po efektu i cijeni su tu negdje, a pobjedio je Too Faced iz jednog jedinog razloga, praktičnije nanošenje. Tubica 11g s rokom trajanja 12 mjeseci. U Sephori dođe nekih 110 kn ako me sjećanje dobro služi. Što uopće nije puno pošto će vam trajati, trajati i trajati :)

Ovako malena količina je dostatna za oba cijela kapka. Kada ga se lagano utrlja na kapak postaje transparentno.

Zašto ju volim?

- sjenila su mi pigmentiranija, intentzivnija
- sjenilo mi se ne skida s oćiju
- puno manje mi se sjenila uvuće u nabor kapka, skoro neznatno.

 
baby ružičasto sjenilo na ruci, ista količina - prva crta bez baze, druga sa bazom :) 

Face Primera imam trenutno 3, dva full size i jedan tester. 

Sephorin Smoothing Primer je klasičan silikonski primer. B basic beauty i sephorin su mi tu negdje, slične strukture, cijene (nekih stotinjak kuna) militraže 14 i 15 ml. Oboje su silikonski, bez specifičnog mirisa. S tim kada bi sad kupovala uzela bi definitivno sephorin, jer mi je ipak malo bolji. Lakše se razmazuje, brže upija i nekako se bolje stopi s kožom. B Basic sam dobila na poklon pa sad kad je tu koristim ga.  

Oboje su pogodni za dnevni make up. Znači do 4-5 sati mogu izdrzati bez da moram popraviti šminku, neke nevjerojatno tople vremenske uvjete i aktivnosti (ples i slično) ipak nemojte očekivati da podnesu.

 Chanel Base Lumiere je pak priča za sebe. Struktura mu je fluidna s sitnim šljokicama. Prekranog mirisa, ne prejak, ne prenapadan - savršen. Jako je razmaziv, što znači da ga zbilja malo treba staviti i da traje. I najidealnije se stapa s mojim puderom (koji nije Chanel već Dior xD) 

O samom prozvodu svježa, oil-free make up baza koja illuminizira, hidratira i minimizira nesavšenosti lica s tim pritom prekrasno zaglađuje i traje traje i traje. 

Iz prve ruke izdržao sve elementarne nepogode - vjenčanje, izlaske do ranojutarnjih sati, rominjanje kiše, ronjenje krokodilskih suza nasred magistrale u 8 ujutro (o da i to), +40 

Savršen ali zbilja savršen proizvod. Jedino cijena nije savšena ali bože moj ipak je to Chanel. Mislim da sam ga platila nekih 250 kn. Kupila sam ga prije neka 3 mjeseca i za sada potrošila tek 1/5. I da sigurna sam ga ću ga kupiti opet pa makar par mjeseci morala za njega štediti xD

Sephora, B Basic beauty i Chanel

I zadnji ali nikako najmanje važan tu je Diorshow Maximizer Lash Plumping Serum

Inovativan serum za trepavice
Češlja, uvija I pokriva svaku trepavicu
Pruža satensku I uniformiranu bazu maskari
Djeluje kao hidratantni serum
Potiče rast trepavica I dodaje živahnost
Nanesite kao primer ispod maskare za ultra uvijene, gušće I dulje trepavice
Može se nanijeti samo kao duboki regenerator za trepavice preko noći

To je službeni dio, što se tiče hranjenja ne mogu reći da išta primječujem, s tim da ja to koristim isključivo kao primer. Bijeli je, no bijelo ne ostaje bijelo već ako ga nanesete samog dobijete efekat duljih i uvijenijih trepavica bez da se vidi da ista ima na trepavici.Nevidljiva maskara :) 

Osim šta produljuje, rasčešljava i uvija s njim mi se maskara manje trusi i ne ostaju crni koluti ispod očiju nakon par sati :) 

Osobno ja ga obožavam jer odkad ga stavljam prije maskare nemam potrebe za 2 sloja maskare - a imam isti efekat pri čemu mi trepavice nisu opterećene i izgledaju prirodnije nego sa 2 sloja  

10 ml, 6 mj sluzbeni rok trajanja. Točnu cijenu neznam jer sam ga dobila na poklon za rođendan ali na jagodici je http://hr.strawberrynet.com/makeup/c...111906/#DETAIL  29 eura ;) 

Evo kako izgleda bez, sa serumom i s jednim slojem Dior Diorshow 360*


Dali koristite primere/baze? Koje koristite i kako ste zadovoljne njima?   

Xoxoxo, Kailea <3

    Broj komentara: 5:

    1. heh, blago tebi kad imaš tako lijepu i postojanu šminku i nakon toliko dugo sati provedenih vani u noćnom izlasku..moja šminka se obično razmrlja vrlo brzo nakon prvog plesa i krcatog disko kluba od velike količine znoja :((

      OdgovoriIzbriši
    2. a koristiš li baze? Probaj si nabaviti barem one od art deco-a (Muller), jeftinija varijanta a svakako ćeš osjetiti razliku ;)
      Primeri su male tajne velikih majstora :)

      OdgovoriIzbriši
    3. Okej, kad smo kod primera za kapke imam ih preko 10. Od UD-a,e.l.f.-a,do Essence i Catrice, valjda imam i SI negdje zasigurno - dozivotnu zalihu uglavnom, hahahaha. :D
      Za lice imam samo Eveline bazu, sve sam druge proslijedila, jer mi nema bolje i ne mijenjam ju vise za nista! :)
      Za trepavice mi je suvisno stavljati primer. Nisam primijetila nikakvo poboljsanje, osim stupidnog ljepljenja trepavica i to upravo s Diorovom bazom. Ako zelim da mi trepavice izgledaju poput umjetnih, koristim Diorshow maskaru i to mi je savrseno - moj ultimativni holy grail vec godinama! :D

      OdgovoriIzbriši
    4. hehe maaaa daj, 10 primera za kapke? Ne možeš se odlučiti ili? :) Imaš favorita?
      Eveline onda stavljam na wish list svakako.. :)
      A Diorshow, yes savršena maskara slažem se, imam vodootpornu i ovu 360 (koja joj nije do gležnja), ali je ok za prirodan look. Sve ovisi šta se želi postić - meni je ovaj serum kao primer zakon, ali opet svi se razlikujemo kao i naše trepavice xD

      OdgovoriIzbriši
    5. Ja sam uzela oriflame face primer moze i za kapke jedino tako. A ovaj t.s. cula sam da je bas dobar :) kanim se kupit ARTDECO nisam cula gativno o njemu nista :)

      OdgovoriIzbriši